O nama – više

Povijest kluba i golfa u Zagrebu iz pera gđe Milke Babović

U Zagrebu je skupina građana, koji su upoznali golf putujući Europom (vjerojatno i igrajući ponekad) podnijeli Gradskom poglavarstvu molbu sredinom 1929. da im se u Maksimiru dodijeli zemljište za golf. Vlasti su odgovorile pozitivnim rješenjem 30. studenog 1929. Pri tom je odredila godišnju zakupninu 6.000 dinara, plativo unaprijed. To je za ono vrijeme bilo i za imućne ljubitelje golfa pozamašna suma novca!

Za današnje navike zanimljiv je uvjet „... da bez privole općine ne može zakupoprimac na zakupljenom zemljištu izvoditi bitne preinake niti veće investicije…“. Prvi Golf – klub Zagreb (GKZ) nije bio na budžetu grada, izdržavao se članarinom i dobrovoljnim prilozima. Osnivači kluba svojim su snagama – organizacijskim i novčanim, prije svega – uredili prvo golfsko igralište u Zagrebu, u Maksimirskom perivoju. Prvi predsjednik GKZ-a bio je grof Miroslav Kulmer. Među osnivačima i prvim učiteljima bili su Englezi koji su radili i živjeli u Zagrebu. Angažiran je i trener-stranac, Englez Gilbert Treacher, budući da je Zagreb tada imao golfera zanesenjaka, ali ti igrači nisu bili dorasli da budu treneri.

Po nekim zapisima, a i po dnevnom tisku jasno je da izgradnja prvog golfskog igrališta u Zagrebu nije bio jeftin pothvat - spominje se pozamašna svota od 250.000 dinara. Budući da se klub (što znači njegovi osnivači i članovi) zadužio nije se moglo u prvoj fazi izgraditi projektom predviđeni klupski dom. Ništa raskošno poput ladanjske vile, već drveni prizemni paviljon, koji bi se nenametljivo uklopio u okoliš. Taj klupski dom nije ni kasnije izgrađen i od njega se, zbog nedostatka novca, 1932. odustalo.

Prvo igralište „Golf-kluba Zagreb“ otvoreno je 12. lipnja 1931. na livadi ispred Lugarske kućice u Maksimirskom perivoju. Klub je tada imao već 80 članova. Svečanost otvaranja nastavljena je prvim klupskim turnirom. Kapetan momčadi Aleksandar Ulmanski otvorio je igralište simboličnim udarcem, povijesnim za zagrebački golf. A samo mjesec dana nakon otvaranja priređeno je ekshibicijsko natjecanje. Demonstratori su bili najbolji golferi u Zagrebu - trener Gilbert Treacher i drugi tajnik GKZ-a Kendal Field. Uz stazu je bilo dosta gledalaca, a zagrebački tisak je obilato popratio taj prikaz golfa podrobnim opisima i tumačenjima pravila, opisa rekvizita... Nizali su se turniri, povećavalo članstvo...


1931. GK Zagreb prvo igralište - PHOTO: Nepoznati Autor

1931. je osnovan Golf Klub Zagreb, a 12. lipnja 1931. u Maksimiru je organiziran prvi golf-turnir na livadi između Švicarske kuće i Vidikovca.

Golf Klub Zagreb

Web stranice našeg kluba otvorene su za sve članove i prijatelje našeg kluba, kao i za sve zaljubljenike u golf.