FAQs

Q?

Što je GOLF?

A.

Golf je igra u kojoj igrač pokušava lopticu sa što manje udaraca ubaciti u rupu, a u skladu s pravilima.

Q?

Što nam je od OPREME potrebno za igranje golfa?

A.

Osnovna oprema pojedinog igrača je set palica, loptice, golf cipele te golf torba. Međutim, koristi se i niz drugih stvari kao što su golf kolica, kišobran (igra se i po kiši), rukavice.

Q?

Koje vrste palica se koriste u igri?

A.

U igri se smije koristiti najviše 14 palica. Palice se sastoje od rukohvata ili Gripa (guma ili koža), vrata palice ili shafta (čelik ili grafit) i glave palice (drvo ili metal). Osnovne vrste su: WOOD, IRON i PUTTER, a svaka od njih se koristi za različiti tip udaraca i na različitim dijelovima polja.

Q?

Koje vrste loptica se koriste za igru?

A.

U golfu se koriste dvije vrste loptica, to su wound i solid. WOUND je tradicionalna loptica građena od tvrde jezgre omotane s 15-tak metara gumene vrpce, a oko toga je ljuska od Balata (mekša) ili Surlina (tvrđa). SOLID je loptica s isključivo monolitnom jezgrom i surlynom kao ljuskom. Površina loptice prekrivena je većim brojem udubina, tzv. Dimple, za poboljšavanje aerodinamičkih svojstava i produženje leta loptice. Postoji i treća vrsta loptica zvanih "RANGE". Takve loptice su manje kvalitete i njima se smije igrati samo na vježbalištu.

Q?

Što je TEE?

A.

TEE je mali plastični ili drveni čavlić u obliku slova T s kojega se ispucava loptica prilikom početnog udarca. Postoje i zimski tee-jevi stožastog oblika izrađeni od gume.

Q?

Kolika je površina golf igrališta?

A.

Golf igralište je velika prirodna površina od oko 50 hektara u prosjeku. Prema standardima ima 18 dijelova (polja ili rupa). Dužina cijelog golf igrališta je između 5 i 7 km. Dužina pojedinog golf polja može biti od 60 do 600m. Polja do 225m smatraju se kratkima, ona do 425m srednje dugačkim, a sva polja veća od toga dugačkim. Polja se savladavaju točno određenim redosljedom. U igri pobjeđuje igrač koji sve rupe osvoji s najmanjim brojem udaraca.

Q?

Što je HANDICAP?

A.

Handicap je oznaka ranga svakog igrača, a označava se brojevima od 0 do 36. Najbolji ima handicap 0, a najslabiji 36. Handicap se stječe na temelju rezultata postignutih na turnirima, a izračunavanje se vrši po propisima EGA-a. Prijavom na turnir igrač je obvezan navesti svoj handicap. U slučaju navođenja netočnog handicapa igrač može biti diskvalificiran.

Q?

Gdje pronaći značenja pojedinih pojmova u golfu?

A.

Pogledajte naš pojmovnik odnosno golf riječnik koji sadrži većinu pojmova koji se koriste u golfu s kratkim opisom značenja.